Topp 20 bästa citat med råd från författarna

Det finns nog få saker som är mer inspirerande och givande som författare än att lyssna på de stora mästaren, att höra vad de har att säga och dela med sig av. Det är ett bra råd att göra det om man vill lära sig hur de tänker och jobbar, så att man själv kan lära sig från deras arbete och misstag hur man faktiskt kan gå tillväga för att skriva, skriva färdigt, redigera korrekt och så vidare – ja, alltså göra så att man faktiskt har en färdig bok som man kan publicera på egen hand eller skicka iväg till förlagen för att testa lyckan.

Därför har vi tagit fram de 20 bästa citaten från de kända författarna som vi överhuvudtaget lyckats hitta. Vi har gått igenom hundratals och återigen hundratals olika citat, funderat, sållat och valt noggrant ut de mest slående och hjälpsamma citaten om skrivande och författande.

Hur man börjar skriva och håller igång skrivandet.

Här är hjälpsamma visdomsord från författarna som hjälper dig att komma igång eller när du fastnat.

Start writing, no matter what. The water does not flow until the faucet is turned on.
– Louis L’Amour

Alltså: ”Börja skriva oavsett vad. Vattnet rinner inte förrän man skruvat på kranen.” Det här är ett av mina egna favoritcitat. Även om man inte har inspiration så kan man alltid sätta sig ner och börja skriva. Det brukat lossa när man väl har börjat skriva. Själv jobbar jag delvis med copy- och content writing. Jobbar man med sånt kan man inte gå och vänta på inspirationen, man måste kunna skriva oavsett hur man känner sig. Det handlar om disciplin, att man faktiskt sätter sig ner och börjar skriva.

You can’t wait for inspiration. You have to go after it with a club.
– Jack London

Eller så får du jaga inspirationen med en klubba. Det bästa är återigen – sätt dig ner och börja skriv! Och ge inte upp.

If I waited for perfection, I would never write a word.
– Margaret Atwood

Och när man väl skriver, skriv på. Låt det flöda. Tänk inte på de enskilda orden. Lämna det till redigeringen efteråt.

Don’t just plan to write—write. It is only by writing, not dreaming about it, that we develop our own style.
– P.D. James

Write what you need to write, not what is currently popular or what you think will sell.
– P.D. James

Vad du skriver måste vara det just du behöver skriva. Många författare känner ett stort behov av att få uttrycka sig på det sätt just de vill. Kväv dig inte, gör vad du gör på ditt eget sätt. För att du behöver det!

Don’t concentrate on technique, which can be the same as concentrating on yourself. Give yourself to your story.
-Tracy Kidder and Richard Todd

Tracy Kidder och Richard Todd är en författarduo som hjälptes åta att skriva om just författande. Rådet är ett bra råd i förlängningen av det förra. Tänk inte på perfektion och försök heller inte att skriva efter ett visst sätt eller att använda en viss teknik. Får ner tankarna och idéerna på pappret. ”Stil” kan du tänka på sen. 

Work on one thing at a time until finished.
– George Miller

Ett bra sätt att faktiskt bli färdig med ett projekt är att fokusera på ett (1!) projekt i taget. Men det är inte bara en fråga om att det tar längre tid. Det är många som tycker viktigt att hålla historien levande under dagarna. Om man vill fördjupa berättelsen och karaktärerna är det rent mentalt sett svårt att få plats med andra projekt samtidigt.

Leave a decent space of time between writing something and editing it.
-Zadie Smith

Och när du äntligen har boken klar, ett första utkast, låt den ligga och vila innan du du går in, rättar och ändrar. Stephen King låter sina böcker ligga tre månader om jag inte minns fel. Under tiden börjar han påta med andra projekt och ägnar sig främst åt noveller. Du behöver gott om tid för att få distans till boken.

The easy, conversational tone of good writing only comes after the eight re-write. 
-Paul Graham

Alla känner nog till uttrycket ”Writing is re-writing.” Man måste ofta skriva om många gånger. När allt börjar stämma är först då allt börjar låta naturligt. Kanske man måste skriva om allt åtta gånger först? Många författare gör så.

Författarnas råd om vad man kan tänka på när man skriver:

Never use a long word where a short one will do.
– George Orwell

If it is possible to cut a word out, always cut it out.
– George Orwell:

George Orwell ger dig bra tips om hur man får bort sånt som är onödigt och redundant. Ta bort allt onödigt och överflödigt och var medveten om att det oftast är bättre att ta bort än att lägga till.

If it sounds like writing, I rewrite it.
–  Elmore Leonard

Elmore Leonard avskyr när det han skriver låter som om han faktiskt skrivit det. Han gillar att hålla sig till ett naturligt och enkelt vardagsspråk. Det här rådet kanske inte fungerar för alla, men om du skriver vardagsberättelser i nutid så kan det vara väl värt att fundera över.

Try to leave out the part that readers tend to skip.
–  Elmore Leonard

Det Orwell säger om orden applicerar Leonard på allt. Framförallt vill han ta bort allt som inte är nödvändigt för handlingen och som inte driver den framåt. Om det är något som kan kännas tråkigt för läsaren. Bry dig inte ens om att skriva det.

Think with your senses as well as your brain.
– Andrew Motion

Tänk inte bara på orden, försök se, känna, lukta, smaka. Beskriv det du upplever. När jag lärde mig lite om Copy writing i samband med ett uppdrag fick jag faktiskt rådet även där att använda sinnena och försöka uppväcka läsarens alla sinnen. Försök känna den varma, mysiga doften av nybakade cupcakes som tas direkt från ugnen. När jag skriver så kan du faktiskt göra det, inte sant.

Författarnas tips om hur man skriver berättelse och handling

”Plot is no more than footprints left in the snow after your characters have run by on their way to incredible destinations.”

– Ray Bradbury

Allt du skriver handlar om vad karaktärerna gör. Handlingen är något som läsaren tolkar efter karaktärernas handlingar. Så om du vill skriva handling, fokusera på vad karaktärerna gör och uttryck allt bokstavligen i handling – handlande.

Every sentence must do one of two things—reveal character or advance the action.
– Kurt Vonnegut

Även  miljöer, beskrivningar bör användas för att antingen beskriva karaktärer eller driva handlingen framåt.

Grab ’em by the throat and never let ’em go.
– Billy Wilder

Manus och pjäsförfattaren som också är en av de mest berömda regissörerna med storfilmer som Some Like it Hot och Sunset Boulevard visste allt om hur man håller läsare och tittare i ett hårt grepp. Håll handlingen igång, låt saker hända karaktärerna och se till att det hela tiden händer saker.

Be a sadist. No matter how sweet and innocent your leading characters, make awful things happen to them—in order that the reader may see what they are made of.
– Kurt Vonnegut

Var en sadist! Låt hemska saker hända med dina karaktärer. Det är sånt som läsare älskar att gotta sig i. Var inte rädd för att överdriva eller göra det riktigt hemskt.

When in doubt how to end a chapter, bring in a man with a gun.
– Raymond Chandler

Cliffhangers hjälper dig att hålla fast läsaren. Något oväntat, drastiskt eller en konstig vändning i slutet på kapitlen gör aå att dina läsare vill läsa vidare och har svårt att lägga ifrån sig böckerna.

When in doubt, bury someone alive.
– Edgar Allan Poe

Och när man tvekar hur man ska fortsätta storyn eller vet inte vad som skall hända – ja då är det enligt Poe dags att dra fram storsläggan och göra något riktigt drastiskt – som till exempel att begrava någon levande. Fast du kanske kan hitta på något ännu värre?

Nå, vad tycker du, var råden hjälpsamma? Om så, eller om du har et eget tips du vill bidra med, får du gärna skriva det i kommentarerna.

Lämna en kommentar