Gör din egen bok

Ja, hur går det då till att göra en egen bok? Här beskriver Egenutgivarguiden hela processen, från ax till limpa,  i 10 steg!

1) Lär dig så mycket som möjligt om egenutgivning och bokutgivning.

Ska du skriva en bok och planerar att ge ut den, så börja gärna lära dig om processen redan innan du skriver. Kom igång med skrivandet snabbt, låt inget som du läser hindra sig att skriva. Men det är bra om du vet vad du ger dig in i redan innan du börjar skriva så att inte verkligheten hinner fatt dig i efterhand. Då kan du få uppleva en smärre chock!

2) Planera din budget

Se till att du vet vad som kostar och varför du bör skapa en budget för att lägga ut alla nödvändiga och tillrådliga utgifter. Är du osäker på att du klarar att ge ut en egen bok helt på egen hand? Det finns hjälp att få om du inte vill göra allt själv, men den hjälpen kostar också. Så hur ska du lägga upp det hela? Ska du istället ha traditionell utgivning eller någon ”hybrid” i åtanke. Men för g – – s skull, låt inte det stora åtagandet eller budgeten avskräcka dig från att börja skriva!

3) Planera ditt manus och ditt skrivande

Planera ditt manus med egenutgivning i åtanke. Vad ska du skriva? Vilka ska läsa? Vissa gillar inte att planera manus i förväg. Det kan vara viktigt när det gäller facklitteratur och liknande, men många författare låter bara pennan flöda. Oavsett om du vill göra en ordentlig outline eller bara skriva på är det i vilket fall viktigt att du planerar skrivtid åt dig själv, skapar rutiner så att du ger dig tid att skriva varje dag. Så kom igång och skriv!

4) Skriv färdigt ditt första utkast

Ja, du behöver ju faktiskt något att ge ut, eller hur? Det är viktigt att du har ett bra och genomarbetat manus. Ett färdigt manuskript är bara första steget på resan till din egen bok. Men Ett färdigt manus, hur färdigt är det? Tänk inte på att allt ska vara färdigt när du har fått ner hela boken. Det är ett första utkast! Sen kommer du att behöva skriva om det och kanske behöva ändra, fixa och skriva om många gånger. Det gör man i regel när man publicerar på ”vanliga” traditionella förlag. Tror inte att du kan göra det lättare för dig själv när du ger ut en bok på egen hand!

5) Gå igenom ditt  färdiga utkast

Gå igenom ditt färdiga manus men låt det gärna ”ligga till sig” sig ett bra tag innan du gör det. Du kommer att behöva omarbeta ditt manus. Du kommer att behöva gå igenom det från första till sista sidan och leta efter stavfel (kom ihåg att en ordbehandlares stavningsprogram aldrig kommer att hitta alla stavfel), otydliga meningar och annat som hör språket till. Men du kommer också att hitta dåligt skrivna passager och handlingar/ händelser som kan gå stick i stäv med karaktärernas personligheter, eller sånt som inte tillför handlingen något och vill ta bort. Eller så hittar du annat som du inser är för lite förklarat så att du kommer att behöva skriva många sidor till . Förmodligen kommer det finnas småsaker som du glömt bort – dialogen på sida 20 som kändes viktig när du skrev den kanske har blivit onödig efter händelserna som ägde rum i kapitel 11, och karaktären som introducerades i början av det andra kapitlet men som inte dyker upp någon annanstans i boken kanske bör tas bort helt? Det är därför oerhört viktigt att du tar dig tid för att kritiskt granska din bok och handlingen, liksom själva språket.

6) Låt andra läsa ditt manus

När du väl arbetat igenom ditt manus och själv försökt åtgärda alla stavfel och inkonsekvenser, när du själv skrivit om oklara passager och redigerat din text, då är det läge att låta andra läsa ditt manus. Ge det till bokintresserade vänner och be om att få ärlig och konstruktiv kritik. Du kommer själv garanterat ha missat en hel del saker – saker som andra kommer upptäcka. Det är också i detta skede som du kan överväga att skicka ditt manus till en lektör alternativt beställa korrekturläsning. När detta är gjort så repeterar du steg 4 ovan, att göra din egen bok, d.v.s. du går igenom ditt manus igen, tar till dig kritiken som du fått och åtgärdar de delar som behöver åtgärdas.

7) Låt en redaktör gå igenom ditt manus

Vill ha en bok som ser professionell ut, är läsbar, en bok som folk gillar att läsa och rekommenderar till andra, och en bok som inte får dåliga recensioner för att den förstörs av misstag och dåligt språk? Då MÅSTE du ha en ha en professionell redaktör och/eller språkgranskare. Misstaget att inte anlita en är det många självutgivna författare som ångrar,

8) Gör din bok tryckfärdig

När du har fått ditt manus i ett sådant skick att det är klart för utgivning är nästa steg att göra din bok tryckfärdig. För att din bok ska tryckas räcker det inte med att bara ha ett worddokument med en massa text. Du måste ha ett omslag, marginalerna måste vara korrekta och så vidare, och så vidare – det är faktiskt en hel mängd saker som ska fixas till innan boken skickas till tryckeriet. Du kan göra allting själv (här är det förresten läge att kolla om man inte har någon grafiskt begåvad vän som kan hjälpa till), eller så kan du låta någon annan ta hand om formgivning av omslag, sättning av inlaga och andra liknande saker. När boken väl gått till tryck är det för sent att göra ändringar, därför är det också bra om du kan komma överens med tryckeriet att få en så kallad tryck-PDF innan de väl trycker boken – d.v.s. den PDF-filen som kommer gå till tryck. På så sätt kan du själv göra en sista kontroll innan böckerna trycks. Och innan du trycker, se till att ta inofferter på tryck.

9) Marknadsför din bok

När ska du egentligen börja marknadsföra din bok? När den är färdig är det redan hög tid. Du ska få ut den till bokhandlare, kanske skapa ett releaseparty, göra folk i din omgivning och andra medvetna, planera kampanjer. Nu är det bra att arbeta dina sociala nätverk (Facebook, Twitter o.s.v.) är ypperliga platser att börja på. Skapa gärna en Facebooksida och sprid budskapet – internet är den billigaste marknadsföringskanalen som du har tillgänglig! En del menar att du ska börja marknadsföra din bok så snart du påbörjar din bok, eller i vilket fall är du vet att den kommer att bli färdig. Det är en bra idé. Ska du börja bygga en hemsida för din bok eller göra en promotion-video? Och förresten, har du en egen personlig hemsida åt dig själv?

10) Din egen bok i handen – vad nu?

När din bok har tryckts står du där med din egen bok i handen. You did it!Du gjorde din egen bok! Stoltheten är enorm och självkänslan stiger ett par snäpp. Du kan numera kalla dig författare utan att behöva fundera om den där novellen som publicerades i den där obskyra samlingen som trycktes i 100 ex för åtta år sedan räknas – du har ju faktiskt gjort en helt egen bok. Men vad händer nu? Jo, det är nu som du folk är ju mer benägna att vilja köpa något om de känner till personen bakom. Du måste fortsätta med din marknadsföring och bör synas på mässor, kontakta bokbloggar osv.

Men nu är det också dags att passa på att gratulera dig själv – du har faktiskt tagit steget till att bli en publicerad författare! Några fler råd kring bokutgivningsprocessen kan du hitta här: För och emot egenutgivning.