Bli produktivare – sätt upp skrivmål och skriv efter schema

Bli produktivare – sätt upp skrivmål och skriv efter schema

Alla som skriver vet hur det är när man får den där skrivarkänslan, den där kreativiteten som plötsligt övermannar en. Helt plötsligt flödar orden och meningarna fritt, man skriver och prosan blir ack så bra, språket ack så vackert. Några timmar senare är man upprymd och glad, man har kommit en bra bit på vägen och man känner att om det fortsätter såhär, ja, då kommer romanen bli klar på nolltid.

Tyvärr är det långt ifrån alltid man har inspiration, ofta sätter man sig ner för att skriva och… och… och… och man får med stor möda ut ett par meningar som inte känns bra eller övertygande, och så ser man hur solen skiner ute, och så sätter man sig trots allt ner för att tvinga sig själv att skriva men det går bara inte, och så ger man upp och går och gör något annat istället. Och detta upprepas gång efter gång.

Det är inget ovanligt, tvärtom så är det ganska så vanligt – det är långt ifrån alltid som kreativiteten flödar. För de flesta författare är det mesta av skrivandet faktiskt ett arbete och inte behagligt surfande på kreativitetens ljuva vågor. Och som med allt arbete så är det bäst om du både sätter upp skrivmål och arbetar efter schema.

Skrivmål och scheman ökar din produktivitet

Det kanske är ganska långt ifrån drömmen om det bohemiska skrivarlivet, med en kaffe på fiket på morgonen med skrivarvännerna och sedan ett par timmars inspirerat skrivande innan det är dags för lunch, solbad och ett par drinkar innan eftermiddagspasset, men faktum är att de flesta ”stora” författare som lever på sitt författarskap har strikta scheman.

Ta till exempel Jan Guillou, som sagt att han alltid skriver från 14:00 till fem eller sex på kvällen, för att sedan pausa och vid niotiden återigen sätta sig ner och skriva. Stephen King har satt upp som mål att varje dag skriva minst 2000 ord. Och till och med Charles Bukowski brukade skriva på konkreta och återkommande tider!

Genom att ha ett strikt schema tvingar du dig själv att varje dag arbeta med din text. Genom att sätta upp konkreta mål – x sidor eller x ord per skrivpass – så har du något att sträva efter, något som pushar dig till att prestera mer och bättre. Skrivandet blir lite mindre bohemiskt strövande och lite mer konkret arbete, vilket skrivandet i grund och botten faktiskt är: ett befriande men samtidigt hårt arbete.

Förmodligen är du som läser detta inte författare på heltid utan du skriver på hobbynivå (än så länge i alla fall). Om du känner att det räcker att skriva när kreativiteten infinner sig, perfekt – fortsätt bara! Men om du känner att du vill prestera lite mer och få klart din bok lite snabbare, avsätt tid för ditt skrivande varje dag, eller i alla fall på konkreta tider. Du kanske har ett par timmar över varje kväll innan läŋgdags? Fastslå då att du fr.o.m. måndag t.o.m. torsdag skriver från 21:00 till 23:00. Och än bättre är om du samtidigt sätter upp ett konkret mål – till exempel 250 ord varje kväll.

Självklart kan du, om inspirationen faller på, även skriva på andra tidpunkter och skriva längre – men som ett minimum bör du följa ditt schema och dina mål. På så sätt kan du öka din produktivitet och skriva lite mer professionellt – något som i förlängningen också kan utveckla dig som författare!

(Av Andris, ursprungligen publicerad 2014 på gamla Egenutgivarguiden.)

Lämna en kommentar