Korta böcker bättre än långa?

Spelar tjockleken på en bok roll? Både ja och nej. Är boken tillräckligt bra, når den ut till en tillräckligt stor läsarskara, så spelar det ingen roll. Ta till exempel George R.R. Martins A Song of Ice and Fire-serie, där varje bok ju är väldigt lång. Så länge läsaren är beredd att köpa boken så är längden inte särskilt viktig, och inom till exempel fantasygenren är det relativt vanligt med berättelser som spänner över tiotalet böcker på tusen sidor var. Trots detta så är – om man ska generalisera – ett kort manus att föredra över ett långt.

Ett kortare manus kostar mindre att ge ut. Ju fler sidor som ska ges ut, desto högre tryckkostnader. Om vi för enkelhetens skull räknar på att vi får en tryckkostnad på 45 kronor för 300 sidor kommer motsvarande kostnad lätt upp i kanske 55 kronor om boken har 400 sidor. Trycker du upp 300 exemplar av din bok kostar den i det första fallet 13500 att trycka upp, i det andra fallet 18000. En skillnad på 4500 kronor! Ska du trycka en bok på 500 sidor blir skillnaden ännu större, då kanske du får räkna med att punga ut upp emot 25000 istället – nästan dubbelt så mycket som om din bok haft 300 sidor. Dessa räkneexempel är väldigt ungefärliga och siffrorna är inte från skarpa offerter från tryckerier, men de ger en ungefärlig bild av hur priset ökar i takt med antalet sidor.

Det stora problemet är att du inte kan ta igen tryckkostnaden genom att sätta ett märkbart högre pris för en tjockare bok. Läsaren kommer inte vilja betala mer bara för att boken är tjockare (tvärtom – vissa läsare blir till och med avskräckta av alltför tjocka böcker). Särskilt när det kommer till pocketböcker kommer du få svårt att få mer betalt för en tjockare bok – och boken får ju heller inte vara så tjock så att den blir svår att ha med sig i till exempel väskan.

Om du skickar in ditt manus till ett förlag kommer förlaget också ha detta i åtanke. Förlaget vet också att tiden det tar att t.ex. sätta inlagan och korrekturläsa/redigera boken ökar ju längre den är, vilket i sin tur bidrar till en högre totalkostnad, vilket gör att vinsten per bok blir mindre och att man måste sälja fler exemplar för att nå ”break even”.

Bör jag då korta mitt manus?

Det beror på. Skicka gärna ditt manus till en lektör för att få kommentarer – det kommer att förbättra ditt manus oavsett om du kortar det eller inte. Många manus går dock ofta att korta ner utan att för den delen göra avkall på själva handlingen eller språket – särskilt förstagångsförfattare har ofta en tendens att ha med passager som inte för handlingen framåt. Sådana kan du med gott mod ta bort.

Till syvändes och sist vill jag bara säŋa att det i slutändan självklart är mycket mer än en ekonomisk fråga. Vissa böcker kan man inte korta, vissa vill man inte korta, och ofta spelar det inte så stor roll om vi tjänar 1000 eller 10000 kronor, så länge vi får ut vår bok på marknaden på det sätt som vi vill få ut den på. Är ens manus långt är det bara att tuta och köra! Dock gäller det att man är medveten om dessa saker – ur ett strikt ekonomiskt perspektiv är en kortare bok att föredra.

(Av Andris, ursprungligen publicerad 2014 på gamla Egenutgivarguiden.)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lämna en kommentar