Brittisk stastistik bekräftar: egenutgivning är framtiden

Egenutgivning är på frammarsch och egenutgivning är framtiden – det är vi på Egenutgivarguiden övertygade om, och nu har vi även statistik som intygar detta. Nog för att man brukar säga att det finns lögn, förbannad lögn och statistik, men i detta fall så ljuger statistiken inte – i Storbritannien såldes 18 miljoner (!) egenutgivna böcker under 2013, till ett sammanlagt värde av 59 miljoner pund (!!). Samtidigt som försäljningsstatistiken för traditionella tryckta böcker var negativ (10% färre sålda jämfört med 2012) och trots att antalet sålda böcker totalt minskade med 4% ökade egenutgivningen med försäljningen av egenutgivna böcker med hela 79 (!!!) procent.

Visserligen handlar denna statistik om en långt större marknad än den svenska marknaden, men den visar ändå på en generell trend – egenutgivning är framtiden.

Varför ökar egenutgivning i popularitet?

Det finns flera anledningar till att egenutgivning tar marknadsandelar från de traditionella förlagen. Dels så ges väldigt få (procentuellt sett) manus av de som skickas in till förlagen ut, antalet refuseringar är enormt och även många bra manus ges inte ut av ett eller annat skäl. Det är oerhört svårt för en författare som inte redan är ett känt namn att få sina böcker publicerade på förlag, men det betyder inte att ens manus är dåligt eller inte kommer att sälja. När man tänker på tiden man får lägga ner på att jaga ett förlag som vill ge ut ens bok kontra chansen till ett positivt resultat blir egenutgivning snabbt ett positivt alternativ – använder du all tid du spenderar på att försöka bli utgiven på att istället ge ut din bok själv kommer du få ut den i handeln mycket snabbare än om du går vägen via ett förlag.

Moderna teknologier med internet och digitaltryck har gjort egenutgivning tillgängligare än någonsin. Du kan hitta mycket information om hur du gör och vad du bör tänka på direkt på nätet, du kan sälja dina böcker online, du kan komma i kontakt med tryckerier och andra tjänster för egenutgivning just på nätet. Och det blir enklare och enklare för varje dag som går, i takt med att egenutgivningen växer blir det också lättare att hitta information om allt som rör utgivningsprocessen. E-böckernas ökande popularitet spelar också in.

Dessutom så får man som egenutgivare behålla all vinst själv. Det är en stor fördel, men den belyser samtidigt den (i vårt tycke) egentligen enda nackdelen med egenutgivning – nämligen att det kostar pengar. Du får betala hela kalaset själv och det är du som tar en finansiell risk – om din bok inte säljer så kan du inte skylla på någon annan än dig själv.

Vi tycker dock att det positiva långt överskrider det negativa och förutspår att egenutgivningen även fortsättningsvis kommer öka i popularitet – och vem vet, en vacker dag kanske det blir just egenutgivning som är normen och förlagsutgivna böcker som står för en mindre del av alla sålda böcker.

Vad tror ni om det hela? Hur kommer egenutgivningen att utvecklas och hur ser dess framtid ut?

(Av Andris, ursprungligen publicerad 2014 på gamla Egenutgivarguiden.)

Lämna en kommentar