De flesta som skrivit ett manus skickar direkt in det till en rad olika förlag, de flesta blir refuserade men en liten klick lyckas dock bli utgivna på förlag. När man väl fått hem det där brevet från förlaget där de bekräftar att de vill ge ut ens manus är det lätt att börja fira och att skriva under det första kontraktet som förlaget lägger fram utan att sätta sig in i det – vilket är ett stort misstag som kan kosta mycket pengar framöver. Samma sak gäller om man blir kontaktad av ett förlag som intresserar sig för ens verk – det gäller att läsa kontraktet noga och att stå på sig. Det rör sig faktiskt om en förhandling mellan två jämnbördiga parter – något som är lätt att glömma på grund av glädjen man känner över att ha blivit accepterad på ett ”riktigt” förlag.
Det nästan allra viktigaste är att få med en punkt som konkretiserar vad kontraktet innebär – det bör i klartext att stå att det rör sig om utgivning av ditt verk i bokform, på svenska (om manuset är på svenska) och att alla andra rättigheter förblir dina. Det kan till exempel röra sig om rätten att ge ut din bok som ljudbok eller att ge ut den utomlands på ett annat språk, eller att använda som grund för filmatisering. Vill förlaget ha även rättigheterna till dessa saker bör detta avtalas separat, så att avtalet klart och tydligt stipulerar exakt vad förlaget har rätt till och vilka rättigheter som förblir dina.
Om utgivningsfrist, garanterat honorar och förskott
Ha också koll på under hur lång tid du upplåter rättigheterna till förlaget samt vad det finns för så kallad utgivningsfrist, det vill säga när förlaget måste ge ut boken (vanligtvis brukar den ligga på ca 18 månader). Ger förlaget inte ut boken under denna tid upphör avtalet att gälla. Viktigt är att inte bara stirra sig blind på eventuella royaltysiffror, utan även se till att man får ett garanterat honorar – d.v.s. att man får ett förskott eller ett honorar oavsett om boken går till tryck eller inte. Det händer faktiskt att böcker som accepterats för utgivning av en eller annan anledning trots det inte ges ut, och då är det bra om man har ett garanterat honorar avtalat.
När det gäller förskott så är det standard vid utgivning på större förlag. Ger du ut på ett mindre förlag kanske de ej har finansiella möjligheter att ge dig ett större förskott, och de övriga villkoren kanske är tillräckligt bra för att du ska gå med på avtalet ändå – men var medveten om att det kan resultera att du blir utan ersättning, eller får en långt mindre ersättning än du kanske budgeterat för. Vet du att du får ett förskott på x kronor har du ju klart enklare att sätta upp din budget än om du bara får royaltys.
Avslutningsvis ett par ord rörande marknadsföring – det optimala är att förlaget har någon form av marknadsföringsplan färdig och att den är inkluderad i avtalet, även om många förlag ej kommer gå med på detta, särskilt om det är en debutant de ger ut.
Oavsett vilket så är det viktigt att du verkligen tar dig tid att läsa igenom avtalet och alla dess punkter. Om du är debutant kan du också få gratis rådgivning kring avtalsfrågor från Författarförbundet, även om du inte är medlem där.
Kom också ihåg att det är väldigt få personer som blir utgivna på förlag – för de allra flesta med författardrömmar är egenutgivning en klart mer realistisk variant till att få sin bok publicerad!
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_sidebar _builder_version=”3.20.1″ area=”sidebar-1″ background_color=”rgba(255,255,255,0.6)” border_radii=”|0px|100px|0px|0px” custom_padding=”40px|20px|60px|20px” box_shadow_style=”preset3″ custom_margin=”90px|||” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]