8 sätt att sparka igång kreativiteten

Har du fantasitorka? Vet du inte hur du ska få kreativiteten att flöda? Ja, det finns faktiskt en hel del man kan göra för att få fart på rätt sida av hjärnan. Varsågod, här presenterar vi 8 smarta och väl beprövade sätt att få igång kreativiteten!

1. Sov, sov och sov

Underskatta inte ditt sömnbehov. Om du inte får tillräckligt mycket sömn och din rytm störs kan din hjärna bli upptagen av att helt enkelt försöka hantera vardagen och få den att fungera. Ofta när man har kreativitetsbrist under längre perioder så hänger det ihop med rubbad dygnsrytm och för dålig sömn.
Bonustips: http://www.fourhourworkweek.com/blog/2008/01/27/relax-like-a-pro-5-steps-to-hacking-your-sleep/

2. Ta en promenad

Om du fastnar och har svårt att komma vidare, sitt inte kvar och grubbla. Och sätt framförallt inte på TV:n! Gå ut och rör på dig istället. Din hjärna behöver nya intryck, mera syre och kanske helt enkelt bara ett kort avbrott. Särskilt om du är överarbetad eller ha svårt att koppla av är det viktigt att ge dig själv ett andrum och byta miljö. En promenad sätter igång syreproduktionen till hjärnan, just det ställe som du använder för att tänka med. Många konstnärer och författare har också som regel att ta en daglig promenad och det är ofta promenaden som gör att tankearbetet lossnar. Exempelvis Stephen King rekommenderar helhjärtat att ta en promenad varje dag. (Men när vi talar om King, var inte för tankfull när du korsar gator eller promenerar på landsvägar, för du vet väl vad som hände honom?)

3. Goda samtal

Vad stimulerar mer än ett riktigt givande samtal? Du behöver inte vara med i en diskussionsklubb eller diskutera diktsamlingar eller filosofer. Kanske du helt enkelt träffar och samtalar med en kamrat över en middag? Att uppleva god mat och dryck i goda vänners sällskap är allt som oftast en oslagbar kombination.
Bonustips: http://www.whiteguide.se/

4. Skaffa en ny hobby

Har du verkligen fastnat eller har en period i livet då du känner att det är svårt att få till fantasin och vara kreativ? Varför inte hitta på något nytt och gör en förändring i ditt liv? Har du alltid drömt om att bygga modellflygplan eller starta upp en frimärkssamling? Ja, kom igen, för nu är tiden rätt att förverkliga ungdomsdrömmen!
Bonustips: http://hubpages.com/hub/How-to-Choose-a-Hobby

5. Nya intryck genom ett riktigt äventyr

Har du fastnat rejält och är så trött på det du för tillfället sysslar med så att det står dig upp i halsen? Ja, ibland krävs drastiska åtgärder. En riktigt spännande upplevelse kan vara precis det du behöver för att få igång tankeverksamheten i andra banor. Testa att vattenskoter eller våga språnget och hoppa fallskärm. Inget är för extremt och så får du en upplevelse för livet.
Bonustips: http://www.upplevelse.com/motor-adrenalin

6. Spåna

Ta det första ord som dyker upp eller börja med en form och associera fritt! Töm din hjärna på logik och intellektualitet. Befinn dig i det där tillståndet där du inte har en aning om vad som kan dyka upp. Och mist kontrollen! Du kommer att bli förvånad över vad din hjärna kan åstadkomma när du släpper den fri!
Bonustips: http://lifehacker.com/why-you-should-drink-beer-for-big-ideas-coffee-to-get-513262326

7. Lär mer och utforska ditt eget ämne

Arbetar du med ett visst ämne eller inom ett specifikt område, så läs mer, se mer. Lär dig av vad andra skriver om ämnet, vad de gör eller har gjort. Ju mer du lär dig desto lättare blir det att hitta ny inspiration och nya infallsvinklar. Kunskap är stommen till så mycket kreativitet, så lär dig mer och låt dig inspireras!

8. Var positiv

Stressa aldrig upp dig utan luta dig tillbaka, andas och forma munnen till ett leende. Du kan inte pressa fram din kreativitet. Den kommer automatiskt när du är glad och mår bra. Om du har negativa tankar eller är pessimistisk, försök bli medveten om att du har en negativ inställning och motarbeta den med positiva tankar!

Lämna en kommentar